Yaz enfeksiyonu”na karşı 7 etkili öneri

Önizle
Reklam
Yazın son demlerini yaşadığımız bugünlerde enfeksiyonlar da kol geziyor. Özellikle aşırı sıcaklar ve nemli ortam mantar ve bakterilerin kolaylıkla üremesine neden olabilirken, en çok da havuz ve denizden sonra ıslak mayo ile bikiniyle kalmak önemli bir risk oluşturuyor. 

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Aybar; sık sık havuz ve denize girmenin vajinanın doğal dengesinin bozulmasına neden olabildiğini belirterek "Vajinadaki doğal bakterilerin dengesinin korunması çok önemlidir. Laktobasil dediğimiz bu faydalı bakteriler, zararlı mikropların ve mantarın üremesini engeller. Faydalı bakterilerin sayısı azaldığında veya vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda savunma da düşeceğinden sık vajinal enfeksiyonlar karşımıza çıkabilmektedir. Ayrıca özellikle aşırı sıcaklar ve nemli ortam mantar ve bakterilerin daha rahat üreyebilmesine zemin hazırlayabilir.

Bu nedenle havuz ve denizden sonra ıslak mayo ile kalmamak, mümkün olduğunca genital bölgeyi kuru tutmak gereklidir" diyor. Dr. Funda Aybar, kadınlarda yaz enfeksiyonuna karşı alınabilecek 7 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Yoğurt tüketin

Probiyotik besinlerin önemi günümüzde pek çok alanda ön plana çıkıyor. Kefir ve evde yapılan yoğurt gibi probiyotik besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilerken, flora denilen doğal ortamın korunmasına katkı sağlıyor. Bu sayede de enfeksiyonların sık gelişmesi engellenebiliyor.

Hijyende aşırıya kaçmayın

Aşırı hijyen fayda yerine zarara yol açabiliyor. Sürekli ve aşırı genital bölge temizliği yapılması vajinal enfeksiyon riskinin sanıldığının aksine artmasına neden olan başlıca faktörlerden. Sık temizleme genital bölgedeki faydalı bakterilerin sayısını azaltabilirken, dengeyi de bozabiliyor. Özellikle normal sabunlarla genital temizlik yapmak vajinal pH değerini iyice bozarak akıntıyı daha da artırabiliyor. Sadece su ile temizlik aslında en iyisi. Genital bölge için kullanılan pH değeri asidik olan özel temizlik ürünlerini de çok sık olmamak kaydıyla, en fazla haftada bir veya iki defa kullanabilirsiniz.

Islak mayo ve bikiniyle kalmayın

Sıcak ve nemli ortam mikropların kolay üremesine neden olduğundan mümkün olduğunca ıslak mayo ve bikiniyle kalmamaya çalışın. Havuzdan veya denizden çıkar çıkmaz kurulanarak mayo veya bikini altınızı değiştirmeye özen gösterin.

Sentetik çamaşırlar ve çok dar pantolonlar giymeyin

Giyim tarzınız da aslında sağlığınızı yakından ilgilendiriyor. Sentetik iç çamaşırları ve sürekli çok dar pantolon giymek genital bölgenin hava almasını engelliyor, enfeksiyon riskini artırabiliyor. O nedenle mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırı giymeye, sık sık çamaşır değiştirmeye dikkat edin, çok dar pantolon tercih etmeyin.

Gerekirse koruyucu kullanın

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Aybar "Sık cinsel ilişki vücudun doğal dengesini bozarak vajinal akıntıların sık tekrar etmesine yol açabilir. İlişki sonrası tekrarlayan enfeksiyon sorununuz oluyorsa prezervatif kullanımı gibi yöntemler koruyucu olabilir" diyor.

Antibiyotik kullanırken dikkat edin

Antibiyotik veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsanız, bu ilaçların ardından probiyotik besinler tüketmeye özen gösterin. Çünkü antibiyotik veya bağışıklığı baskılayan ilaçlar vajinadaki faydalı bakterilere zarar verebiliyor ve başta mantar olmak üzere genital enfeksiyon riskini artırabiliyor. Bu dönemde probiyotik alımını artırmakta fayda var.

Diyabetinizi kontrol altında tutun

İnsülin direnci ve kontrol edilemeyen diyabet hastalığı da vajinal enfeksiyonlara ve mantara neden olabiliyor. Beslenmenizin düzenlenmesi ve spor yapmanız, insülin direncini düzelterek vajinitlere karşı koruma sağlayabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar