Her yaşta kalbi korumak için dikkat!

Önizle
Reklam
Tüm dünyada yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları, anne karnından başlayarak yer yaş grubunda görülüyor. Yeni doğan her bin bebeğin yaklaşık 8'i doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. 

Erişkin dönemde ise geçmişte ileri yaş hastalığı olarak kabul edilen kalp hastalıkları; yaşam kalitesini olumsuz etkileyen koşul, beslenme, egzersizden uzak hareketsiz yaşam ve yoğun strese bağlı olarak gençlerde de sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Yaşamın her evresinde sağlıklı bir kalbe sahip olmak için ise koruyucu önlemler almak büyük önem taşıyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler 29 Eylül Dünya Kalp Günü öncesinde kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Risk faktörlerinden korunun
Kalp damar hastalıkları açısından genetik geçiş önemli bir nedendir. Ancak bu faktör tek başına kalp hastalığına neden olmamaktadır. Genetik geçişi kötü olmasına rağmen doğru beslenen, egzersiz yapan ve sigara kullanmayan kişilerde kalp hastalığı görülmeyebilir. Tam tersi, genetik geçişi iyi olan kişiler de düzensiz ve sağlıksız beslenir, hareketsiz yaşamı benimser ve sigara içerse kalp damar hastalığına yakalanma riski artar. Kalp damar hastalıklarından korunmak büyük oranda kişinin elindedir.

Çocukları enfeksiyonlardan koruyun
Çocukluk çağında kalp hastalıklarına karşı önlem almak için ebeveynler öncelikle çocuklarını enfeksiyonlardan korumalıdır. Bu dönemde kalp için tehlike yaratabilecek en önemli problem akut eklem romatizması denilen "Beta hemolotik streptokok"larla oluşan mikrobik bir hastalıktır. Bu mikrop boğazda anjin şeklinde başlar ve daha sonra eklemlere ulaşır ve asıl büyük hasarı kalpte yapar. Erken tanı konulmamış ve tedavisi uygun bir şekilde yapılmamış enfeksiyonlar; kalp zarı iltihabi, kalp adalesi iltihabı ve özellikle kalp kapak hastalıklarına neden olabilir.

Kan şekeri ve tansiyonunuzu kontrol altında tutun
Halk arasında şeker olarak bilinen diyabet ile tansiyon ikilisi, kalp damar hastalıkları oluşumunu tetikleyen önemli etkenlerdir. Yapılan çalışmalar diyabet hastalığının çoğunlukla çocukluk ve gençlik yıllarında ortaya çıktığını göstermektedir. Aşırı kilo, kötü beslenme, insülin direnci gibi durumlar kalp damarlarını, diyabet hastalığı daha klinik olarak ortaya çıkmadan etkilemektedir. Kalp damar hastalıklarının oluşumunu tetikleyen diğer bir hastalık da tansiyon yüksekliğidir. Tansiyonun kontrol altında tutulması kalp damarlarının korunması bakımından önemlidir.

Kalbin tolere edebileceği şekilde ideal kilonuzu koruyun
Kilonun, vücudun tolere edebileceği bir oranın üzerine çıkması başta kalp ve damarlar olmak üzere tüm organları zorlanmaya başlar. Fazla kilo, sağlık için her zaman bir dezavantajdır. İdeal kilonun belirlenmesi ve bu kilonun korunması bu nedenle çok önemlidir. Kilo kontrolünde uygulanabilecek en basit yöntem, tüketilen yiyecekleri yarıya indirmek ve hareketi iki katına çıkarmaktır. İdeal kilonun korunması için daha küçük yaşlardan doğru bir bilinç yaratmak gerekir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren mümkünse aile içinde ve okul ortamında, doğru beslenme ve egzersiz konularında dersler verilmesi ileride kalp damar hastalıklarından korunmada etkili olacaktır.

Sigara koruyucu hormonları yok ediyor
Sigara, kalp damar hastalıklarının artmasında önemli bir etkendir. Sigara kullanımı özellikle kadınlarda koruyucu hormonları yok ettiği için menopoza kadar şanslı olan kadınların sigara tüketmesi bu şansını ortadan kaldırabilmektedir. Çoğunlukla ergenlik döneminde merak ve özenti ile başlanan sigara, kalp damar sağlığını tehdit etmektedir.

Kalp dostu öneriler
• Fast food yiyeceklerden uzak durun
• Karbonhidratı fazla tüketmeyin
• Kalp dostu bir kahvaltı ile güne başlayın
• Kolesterol dengenizi koruyun
• Şeker ve tuzdan uzak durun
• Tansiyon ve şeker probleminiz varsa mutlaka tedavi olun
• Her gün yarım saat yürüyüş yapın
• Düzenli uyku uyumaya çalışın
• Stresle baş etmeyi öğrenin
• Elektromanyetik alanlardan uzak durun

Yorum Gönder

0 Yorumlar