Kışın alınan kiloları kısa sürede vermek isteyenler

Önizle
Reklam
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte spora olan ilgi de artış gösterdi. Kışın alınan kiloları kısa sürede vermek isteyenler spor salonlarına akın etmeye başladı. 

Hamlamış vücudu spora yavaş yavaş alıştırmak gerektiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, ağır tempolu spor yapmanın omurga üzerinde büyük risk oluşturduğunu söylüyor

Havaların ısınmasıyla hızlı kilo vermenin yöntemleri aranıyor. Bu yöntemler arasında kimileri için besin takviyeleri, sağlıksız haplar ve diyetlerin yanı sıra ağır ve bilinçsizce yapılan sporlar yer alıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, vücudu spora alıştırmadan yapılan bilinçsiz sporların omurga için büyük tehlike oluşturduğunu söylüyor.

Ani değişe kilo fıtığa neden oluyor
Uzun süre egzersizden uzak kalarak vücudu ısındırmadan, birden bire spora başlamak, ağır tempolu ve omurgaya yüklenecek şekilde, yanlış seçilmiş sporlar yapmak, bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor.

Omurgaya binen yük miktarını artıran sporlardan ise özellikle kaçınmak gerekiyor. Aşırı derecede fiziksel güç harcama, bel zorlanmasına ve omurgaya yük binmesine sebep oluyor. Sinirlerin omurgadan tüm vücuda yayılması sebebiyle beli zorlamak, sırt dışındaki bölgelerde de ağrıya zemin hazırlıyor. Ani değişen kilo ise vücutta fıtığa sebep olabiliyor.

Spora başlamadan önce sağlık kontrolünden geçin
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk'e göre spor esnasında yapacağınız yanlış bir hareket, ciddi ve ameliyat riski taşıyacak problemlere yol açabiliyor. Ağır sporların yol açtığı küçük travmaların birikimi, bel fıtığı ve disk problemlerini tetiklediği için faset sendromuna dahi sebebiyet veriyor. Bel problemleri, bacakları hareket ettirirken zorlanma, bacaklarda uyuşma, karıncalanma, his kaybı yaşanmasına neden oluyor.

Bahar aylarında zayıflamaya başlamadan önce herkesin, önce omurga da dahil, herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor. sonrasında ise sağlık durumuna göre bir beslenme programı uygulayarak, antrenör eşliğinde bilinçli spor yapması gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar