Aşırı Kilolar En Çok Belin Düşmanı

Önizle
Reklam
Belinizde çok sık ağrı hissediyor, yürürken sık sık durma isteği, bacaklarda uyuşma, ağrı ve yanma hissi gibi şikayetler mi yaşıyorsunuz? Tüm bunların nedeni bel kayması olabilir.

Omurga kemik sisteminin birbiri üzerinden kayıp omuriliği sıkıştırması sonucunda meydana gelen bel kaymasından korunmada kilo kontrolü büyük önem taşıyor.

Bel kaymasından korunmak için aşırı ve dengesiz yük taşınmaması gerektiğine dikkat çeken Liv Hospital Ankara Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ethem Beşkonaklı "Aşırı kilolu olmaktan ve ani kilo artışından kaçınılmalı, hareketsiz yaşam tarzından uzak durarak karın ve bel kaslarını güçlendirici hareketler yapılmalı" diyor.

En çok ileri yaşta görülüyor

Birçok bel kayması tipi mevcut. Bunlardan en çok karşılaşılanları; ileri yaşlarda vücuttaki kemik ve bağlardaki doğal yıpranmaya bağlı kaymalar, omurga yapısını etkileyen herhangi bir ciddi travma sonrası oluşan kaymalar ve çocukluk çağındaki doğumsal sorunlara bağlı gelişen omur kaymalarıdır.

Bel kaymasında genellikle hastaların ilk şikayeti bel ağrısıdır. Bazen de topuklara uzanan bacak ağrısı, bacaklarda uyuşma, hareketle oluşan elektriklenme, yanma gibi hisler, baldır adalelerinde gerginlik, yürüme güçlüğü ve bel eğiminde artış belirtiler arasında yer alıyor.

Ameliyattan sonra korse şart

Hafif dereceli bel kaymalarında ağrı kesiciler, geçici bel korsesi, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri ayrı ayrı ya da birlikte denenebilir. Bu tedavilerle rahatlamayan, kısmen rahatlayan ya da bacak ağrısı ve uyuşması olan hafif bel kaymalı hastalara uygun bölgelere ağrı kesici enjeksiyonlar da denenebilir. İleri bel kaymaları, tıbbi tedavi yöntemlerine rağmen ağrı şikayetleri azalmayan bel kaymaları, idrar kaçırma, ayaklarda güç kaybı ve uyuşma ile cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olan bel kaymaları ameliyat ile tedavi edilir.

Cerrahi tedavi yöntemine hastanın genel durumuna, kaymanın yeri ve derecesine göre karar verilir. Genellikle kaymış omurlar birbirine kaynaştırılır (füzyon), bazı metal cihazlarla omurlara destek ve dizilim sağlanır ve sinir baskıları ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrası hasta korse ile hemen ayağa kalkar, bel ve bacak egzersizleri ile birlikte tıbbi takibi devam eder.

Bel kaymasını önlemek için bunlara dikkat edin

• Aşırı kilodan ve ani kilo artışından kaçının.
• Aşırı ve dengesiz yük taşımayın.
• Yerden alınacak şeyleri eğilerek değil çömelerek alın.
• Ortopedik yatak kullanın, yan veya sırt üstü pozisyonda yatın.
• Ağır ve yarışmalı sporlardan kaçının.
• Yumuşak tabanlı ayakkabılar giyin.
• Hareketsiz yaşam tarzından uzak durun.
• Karın ve bel kaslarını güçlendirici hareketler yapın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar