Obezite cerrahisi 60 yaşın üstünde güvenli mi?

Önizle
Reklam
Op. Dr. Murat Üstün, Danville Geisinger Medical Center araştırmacılarının sunduğu bir çalışmaya göre obezite cerrahisinin 60 yaşın üstündeki hastalar için de genç erişkinlerde olduğu gibi güvenli ve etkin bulunduğunu belirtiyor.

Temel bilimlere odaklı dünyanın en büyük uluslararası etkinliği olan Obesity Week 2017 Washington'da gerçekleştirildi. Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği ve The Obesity Society tarafından düzenlenen kongrede obezite cerrahisiyle ilgili sunulan son gelişmeleri değerlendirerek, şunları belirtti: " Obezite cerrahisiyle ilgili yapılan önemli bir çalışmada, yaşlı hastalar için de gerek gastrik bypass, gerekse tüp mide ameliyatlarının aynı genç erişkinlerde olduğu gibi güvenli ve etkili olduğu saptandı.

Yaşlı grupta obezite hareketsizliğe ve yaşam konforunda düşüşe yol açtığı gibi, hastalıklarla birlikte seyretmesi de daha sık görülüyor. Obezitenin en etkili tedavi yöntemi obezite cerrahisi olmasına karşın, yaşlı hastalarda ameliyat sonrası ve uzun dönem sonuçlara dair çok fazla çalışma bulunmuyordu."

60 yaş üstü için kapsamlı araştırma
Gerçekleştirilen araştırmanın kapsamı hakkında Op. Dr. Üstün şu bigileri veriyor: "2007-2017 arasında obezite cerrahisi geçiren tüm hastalara ait veritabanı incelendi. 60 yaş ve üstündeki 337 hastadan 32 hasta tüp mide, 115'i açık, 190'ı da laparoskopik gastrik bypass operasyonu geçirdi. Hastaların dörtte üçü kadındı. Cerrahiden önce ortalama vücut kitle indeksi 47 olan hastaların %60'ı Tip 2 diyabetikti ve ortalama ilaç sayısı sekizdi. 90 gün içindeki ölüm oranı binde 3 bulundu. Büyük komplikasyon oranı %5.6, küçük komplikasyon oranı ise %16. Küçük komplikasyonlar tüp mide ve gastrik bypass arasında benzer orandaydı, ancak büyük komplikasyon oranı bypass grubunda daha yüksekti.

Hastaneye tekrar başvuru oranı %8 olarak gerçekleşti. Ortalama 5 yıl içerisinde ortalama kilo kaybı %72 civarında, diyabette tam düzelme oranları ise %46. 10 yıllık takiplerde 25 ölüm gerçekleşti. Kullanılan ilaç sayısı ile beklenen yaşam süresi ters orantılı. Ancak ne yaşla, ne vücut kitle indeksi ile, ne cinsiyetle, ne de kalp krizi, kalp yetmezliği, akciğer hastalığı, malignite ve diyabet gibi yandaş hastalıklarla bir bağlantı saptanmadı."

Obezite ve metabolizma cerrahisiyle ilgili çalışmalarına Londra ve İstanbul bağlantılı olarak devam ede Op. Dr. Üstün, son bulguların ışığında obezite ve eşlik eden yandaş hastalıkların çözümü için yaşlı hastalarda da hem tüp mide, hem de gastrik bypass ameliyatlarının güvenle uygulanabileceğini belirtiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar