Hızlı kilo kaybı iyi bir fikir değil midir?

Önizle
Reklam
"10 gün içinde 10 kilo verin" "İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin" "Bir günde bir beden incelin..." sloganı ile adını duyuran şok diyetlere dikkat!

Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir vücut sözü verir. Eğer reklamlardaki iddialara inanıyorsanız, hızlı kilo verme, hızlı ve kolay olabilir! Peki bu ürünlerden herhangi biri gerçekten hızlı kilo verdiriyor mu? Güvenli mi? Bu kadar hızlı kilo vermenin riskleri nelerdir?

BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun, bazı hızlı kilo verme iddialarını ve kanıtlarını sizler için değerlendirdi: "Bu tür diyetlerin varyasyonları en az 1950'lerden beri var olmuştur. Ne yazık ki çok düşük kalorili diyet ve kilo verme cerrahisinin yanı sıra başka hiçbir ürünün, hapın veya diyetin hızlı kilo vermede işe yaramadığı ispatlanmıştır. Herhangi bir hızlı kilo verme programında, gerçekten yağ yakan şey bir hap veya yiyecek türü değildir. Egzersizle birlikte, kalorilerin ciddi bir şekilde azaltılması vardır.

Hızlı kilo vermenin riskleri nelerdir?

Hızlı kilo kaybı, vücutta bazı problemlere yol açar. Olası ciddi riskler şunlardır:

Safra taşları, birkaç aydan sonra çok fazla kilo veren insanların yüzde 12-25'inde görülür.
Dehidrasyon, bol miktarda sıvı içmekten kaçınılması sonucu oluşur.
Dengesiz beslenme, genellikle bir kerede haftalarca yeterli miktarda protein yememekten meydana gelir.
Elektrolit dengesizlikleri, nadiren yaşamı tehdit edebilir.

Hızlı kilo vermenin diğer yan etkileri şunları içerir:

Baş ağrısı
Asabiyet
Yorgunluk
Baş dönmesi
Kabızlık
Adet düzensizlikleri
Saç dökülmesi
Kas kaybı

Hızlı kilo vermenin tehlikeleri, diyet için harcanan zamanla birlikte artar. Ayrıca proteinsiz bir diyet yapmak oldukça risklidir.

Hızlı kilo kaybı iyi bir fikir değil midir?

Hızlı kilo verme diyetleri, hastalıklara neden olabilir, ancak obezite de aynı şekilde hastalıkların kaynağıdır. Bu nedenle, çok düşük kalorili diyetler kilo verme cerrahisi gibi belirli bir amaç için hızlı kilo vermeye ihtiyaç duyan obez insanlar için makul bir kilo verme seçeneği olarak kabul edilir. Çok düşük kalorili diyetler birkaç hafta süren doktor denetiminde olan diyetlerdir. Yemekler beslenme açısından dengeli, ancak pahalıdır. Çok düşük kalorili diyetler, 12 hafta içinde vücut ağırlığının yüzde 15 ile yüzde 25'inin kaybedilmesini sağlamaktadır. Bu süre sonunda, insanların yüzde 25 ile yüzde 50'si programı tamamlayamamaktadır. Diyet bırakıldığında ise kilolar hızlı bir şekilde geri gelmektedir.

Bir elbiseye sığabilmek veya plajda iyi görünmek için

Hızlı kilo vermek isteyen insanların çoğu, genellikle bunu kendi başlarına yaparlar. Sık sık, bir elbiseye sığabilmek veya plajda iyi görünmek gibi kısa vadeli bir hedef elde etmek isterler. Kendinizi aç bırakmak kesinlikle iyi bir fikir değildir. Ne yaptığınızı doktorunuza bildirin ve diyetinize protein eklemeyi unutmayın (günde 70 ile 100 gram). Bir multivitamin alın ve potasyumdan zengin yiyecekler (domates, portakal ve muz) yiyin. Ayrıca, şok diyetlerin uzun süreli ve sağlıklı bir kilo elde etmenizde pek yardımcı olmayacağını unutmayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar