Kilonuzun nedeni babanız olabilir!

Önizle
Reklam
Obezite sadece kişide sağlık sorunlarına yol açmıyor; çocuklarına da sağlıksız genlerin aktarılmasına neden oluyor. 

Obez erkeklerin spermlerindeki DNA'ların sağlıklı kiloya sahip olan erkeklerden farklı olduğunu belirten uzmanlar, "Kilo alımı ile spermdeki DNA'nın kendisi değil vücudun onu nasıl kullanacağı değişmektedir. DNA'daki bu değişim aşırı kilolu erkeklerin çocuklarına genetik bir miras olarak taşınmaktadır" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, obez erkeklerin çocuklarına sağlıksız gen aktardığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Erkeklerin vücut ağırlığı spermleri aracılığıyla çocuklarının iştah ve beyin gelişimlerini etkiliyor.
Obez erkeklerin spermlerindeki DNA'ların, sağlıklı kiloya sahip erkeklerden farklı olduğu gösterildi. Kilo alımı ile spermdeki DNA'nın kendisi değil, vücudun onu nasıl kullanacağı değişmektedir. DNA'daki bu değişimin aşırı kilolu erkeklerin çocuklarına genetik bir miras olarak taşındığı ve babaları gibi kilolu olduğu belirtilmektedir.

Mide küçültme cerrahisi sonrası hızla kilo veren erkeklerin spermlerindeki DNA'da değişim, cerrahi sonrası kilo sabitlenene kadar devam etmektedir. Bunun da yaklaşık bir yıla yakın bir süre aldığı gösterilmiştir.

Obez ebeveynlerin çocuklarının da obeziteye yatkın olduğu bilinmektedir. Bunda genetik mi yoksa yaşam tarzının mı daha etkin olduğu henüz aydınlatılmış bir konu değildir. Güncel bilgilerimizin "genetik durum obeziteyi yüzde 40 oranında etkiler" yönünde olduğunu söyleyebilirim.

Obezite beyin gelişimini de etkiliyor
Obezitenin sadece çocuğun vücut ağırlığını değil, beyin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği gösterilmiştir. Otizm ile ilgili çalışmalar, otizmli çocukların ebeveynlerinin aşırı kilolu olduğunu ve ebeveynlerin aşırı kilosunun çocukların beyin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği göstermiştir.

Planlı hamileliklerde ideal kiloya ulaşılmalı
Egzersiz ve beslenme durumunuz da hem kas hem de yumuşak dokunuzdaki DNA metilasyonunda (insanın normal gelişimini sağlayan bir süreçtir) hızlı değişimlere yol açar. Planlı hamileliklerde, ebeveynlerin ideal kilolarına ulaştıktan sonra çocuk sahibi olması, sağlıklı ve kaliteli genlerin çocuğa aktarılmasını sağlayabilir.

Kiloluysanız ve vücut yağ oranınız fazlaysa, aerobik egzersizler, C vitamininden ve kalsiyumdan zengin beslenme, vücudunuzdaki istenmeyen bölgesel yağları yakmanızı sağlayacaktır. Düzenli egzersiz/spor yaparak ve sağlıklı beslenerek sadece obeziteden korunmakla kalmayın, çocuklarınıza güzel bir genetik miras bırakın."

Yorum Gönder

0 Yorumlar