Sağlıklı yaşamın anahtarı: C vitamini

Önizle
Reklam
Türkiye'nin önemli eczacılarından biri olan Mehmet Müderrisoğlu, C vitamininin sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu söyledi. 

C vitaminin gripten kansere kadar bir çok hastalığa karşı vücudu koruduğunu belirten Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, "İnsan vücudu diğer pek çok canlının aksine C vitaminini kendisini üretemiyor. Bu yüzden de C vitaminini dışarıdan besinlerle veya gıda takviyeleriyle almak gerekiyor" dedi. "Sağlıklı olmak için fazla C vitamini almaya kalkmayın. İnsan vücudu C vitaminini depolayamadığı için fazlası bir kaç saat içinde dışarı atılıyor" diyen Müderrisoğlu, C vitamini, yararları ve eksikliğinde görülen hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

Vitaminler, özellikle de C vitamini hayatımızın ve sağlığımızın olmazsa olmazı. Vücudumuzun neredeyse her fonksiyonunda vitaminlerin rolü var. Vitaminlerin en bilineni ve hatta meşhuru olan C vitamini bizzat sağladığı faydaların yanında öbür vitamin ve minerallerden de yararlanmamızı sağlıyor. Türkiye'nin sağlık ve eczacılık alanında tanınmış isimlerinden Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, C vitaminini önemli kılan esas şeyin bir çok hayvan ve bitkide olan ancak insanda olmayan bir özellik olduğunu söyledi.

Vücudumuz üretemiyor
Birçok hayvan ve bitkinin C vitaminini kendisinin ürettiğini ancak insan vücudunun bunu yapamadığını ifade eden Ecz. Müderrisoğlu, bu dezavantajın insanı C vitaminini dışardan almak zorunda bıraktığını kaydetti. C vitamininin en çok kuşburnu, biber, maydanoz, kara lahana, kivi, çilek, turunçgiller, marul ve domateste bulunduğunu söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, şöyle devam etti: "Aynı zamanda bir antioksidan olan C vitamini vücudumuzu yaşlanmanın en önemli nedeni olan serbest radikallerin zararlı etkilerinden ve kanserojenlerden korur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rolü olduğu için vücudu hastalıklara karşı korur. Soğuk algınlığı ve grip gibi bir çok hastalığa karşı vücudun direncini artırır. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır. Damarların güçlenmesine, kalp krizi ve kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Vücuda alınan demirin emilimini artırdığı için kansızlığa karşı yararlıdır. Diş eti sağlığında da çok önemlidir. Diş eti kanamalarının nedenlerinden biri de C vitamini eksikliğidir."

C vitamini eksikliğinde ne olur?
Ecz. Mehmet Müderrisoğlu
Ecz. Müderrisoğlu, C vitamini eksikliğinin en erken görülen belirtisinin halsizlik olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: "C vitamini eksikliği halsizlik, diş kanamaları, ciltte morluk, eklem ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtileri olan iskorbüt hastalığına neden olur. C vitamini eksikliği bağışıklık sistemimizin zayıflamasına, alerjilere, kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara karşı elverişli hale gelmemize de neden olur."

C vitamini depolanmıyor
Ecz. Müderrisoğlu, insan vücudunun C vitamini üretememesi kadar önemli bir dezavantajının C vitaminini depolayamaması olduğuna dikkat çekti: "Vücudumuz besinler ve gıda takviyeleriyle alınan C vitamininin ihtiyaç duyduğu kısmını kullanıyor. Fazla alınan C vitaminini ise bir kaç saat içinde atıyor" diye konuştu. Fazla miktarda C vitaminini almanın sadece böbrekleri yormaya yaracağını söyleyen Ecz. Müderrisoğlu, "Fazla C vitamini almak böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Yetişkin bir insan günde 2000 mg'dan fazla C vitamini alırsa ishal, mide bulantısı ve mide krampları yaşayabilir" dedi.

Kimin ne kadar C vitaminine ihtiyacı var?
Peki bir insan günde ne kadar C vitamini almalı? Ecz. Müderrisoğlu, günlük tüketilmesi gereken C vitamini miktarının yaş ile orantılı bir şekilde arttığını belirterek, "Sigara içenlerin tavsiye edilen değerlere 35 mg daha eklemesi gerekmektedir. Sporcuların, hamilelerin, doğum kontrol hapı alanların, ameliyat geçirenlerin de C vitamini ihtiyacı artmaktadır" dedi. Ecz. Müderrisoğlu, günlük tüketilmesi tavsiye edilen C vitamini miktarlarını şöyle açıkladı:

Yaş       Tavsiye edilen günlük miktar

0-6 ay    40 mg
7–12 ay  50 mg
1–3 yaş  15 mg
4–8 yaş   25 mg
9–13 yaş 45 mg
14–18 yaş (kız)  65 mg
14–18 yaş (erkek) 75 mg
Yetişkin (kadın) 75 mg
Yetişkin (erkek) 90 mg
Hamileler 80-85 mg
Emziren anneler 115-120 mg

Takviye alabilirsiniz
Ecz. Mehmet Müderrisoğlu, vücut dokularında ideal düzeyde C vitamini bulunmasının belli aralıklarla dışardan alınmasına bağlı olduğunu belirterek, besinlerden yeterli miktarda C vitamini alamadığını düşünenlerin eczanelerden C vitamini takviyesi alabileceğini söyledi. C vitaminin vücutta kalma süresi sınırlı olduğu için belli aralıklarla alınması gerektiğinin altını çizen Ecz. Müderrisoğlu, "Bilim adamları C vitamininden maksimum yarar sağlamamız için pellet denilen teknolojiyi kullanıyor. Bu teknoloji aldığımız C vitaminin vücuttan hemen atılmasını önlüyor. Pellet teknolojisiyle üretilen C vitamini belli aralıklarla yavaş yavaş eriyip kana karışıyor. Uzun salınım dediğimiz bu olay kanda istenen düzeyde C vitamini olmasını sağlıyor. Bu da aldığımız C vitamininden 10 saate kadar yararlanmamızı sağlıyor" dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar