Hareketsizlik ortopedik sorunlara yol açıyor

Önizle
Reklam
Kışın yaz aylarına göre daha az hareket ediyoruz. Bunda soğuk havalardan kaçma isteği kadar güneşin enerji verici etkisini hissedemememiz de etkili. 

Her yıl olduğu gibi bu kış da kişilerin hareket etme kapasitesinin azaldığına dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, fazla hareketsiz kalmanın sağlığımızı bozarak ortopedik sorunlara neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Eklemler, kemikler ve kaslarla donatılan vücudumuzun en temel özelliği; hareket etme kabiliyeti. Bir başka deyişle vücudumuzun işleyişi, hareket etme üzerine kurulu. Peki yeterince hareket etmezsek ne oluyor? Vücudumuzun işlevi bozulmaya, eklem, kas ve kemiklerimiz eskisi gibi çalışmamaya başlıyor. Böylece hareket kabiliyetimiz daha da azaldığı gibi, yorgunluk ve ağrılar gibi şikayetler yaşamaya başlıyoruz. Hareketsizlik sonucu bir dizi ortopedik sorunların da görülmeye başlandığını belirten Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, bunun duruş bozukluğundan kas ve eklem ağrılarına kadar pek çok sonucu olabileceğinden bahsediyor.

En çok ofis çalışanları etkileniyor

Teknolojinin hızlı gelişmesi, çalışma saatlerinin artması ve buna bağlı olarak masa başı çalışan sayısında yaşanan yükseliş, hareketsizliğin artmasındaki en önemli nedenlerin başında geliyor.

Üstüne bir de soğuk havalarla birlikte hareketsizliğin arttığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Binnet, sürekli masa başında oturmanın kas ve eklem ağrılarının en büyük tetikleyicisi olduğunun altını çiziyor. Bu konuya 28 yaşında bankacı olarak çalışan bir hastasını örnek veren Prof. Dr. Mehmet Binnet, "İlk bir yıl hareketsizlik ile başlayan ufak ağrılarını ciddiye almadığında boyun ağrısı şikayetleri şiddetlendi." diyor.

Zamanla duruş bozukluğuna yol açıyor

Kişilerin duyduğu rahatsızlığın, ancak günlük yaşamı etkilemeye başladığında doktora gittiklerini anlatan Prof. Dr. Mehmet Binnet, "Aslında o aşamaya kadar vücut eski elastikiyetini kaybetmiş oluyor. Duruş veya postür bozukluğu ortaya çıkıyor. Bu da vücudun yük dağılımını olumsuz etkiliyor. Sonrasında ise kasları toparlamak için daha fazla vakit gerekiyor" diye konuşuyor.

Ofiste basit egzersizler

Yaşanan bu sıkıntıları çözmenin en kolay yolunun egzersiz yapmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Binnet, "Oturuş pozisyonlarından ve hareketin az olmasından dolayı kaslar zamanla kısalmaya başlıyor. Tekrar harekete başlayınca da ağrılı bir durum ortaya çıkıyor. Ancak bazı basit önlemlerle bu problemleri en aza indirmek mümkün" şeklinde konuşuyor. Dik durmaya çalışmanın en önemli hareketlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Binnet, yapılabilecek birkaç egzersiz ise şöyle paylaşıyor:

-Dik bir şekilde oturarak gövdenizi eğmeden başınızı sağa-sola çevirin. Günde 3 kez 10 kere yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.

-Sağ kolunuzu aşağıya itin, sol eli başınızın üzerine yerleştirin. Yavaşça boynunuzu sola bükerken elinizle de gerin. Günde 3 kez 10 kere yapın ve hareketler arasında 5 saniye dinlenin.

-2 saatte bir 5 kere omuzlarınızı geriye doğru çekerek bırakın. Bu hareket sırtın üstündeki kasların ağrımasını önler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar